Let op bij gebruik van BCB versie 2024.1 Zie deze link

--------------------------

Profielen, balken en overige lijnvormige elementen die als algemene vorm (Generic Model) worden geplaatst in het Revit model kunnen vanaf BCB 8.5 ook worden afgeschuind aan de kopse kanten (er zijn voids toegevoegd aan het lijnvormige bouwdeel). Met behulp van de Type Parameters Hoek1 en Hoek2 kunnen de hoeken worden ingesteld. Omdat het hier gaat om Type parameters is het wellicht goed om eerst een duplicate te maken voordat er een hoek wordt ingegeven, zodat het profiel origineel niet afgeschuind is.

 

TIP Wanneer u een profiel al in uw lopende project heeft zonder deze eigenschappen, dan kunt u eenvoudige het profiel geforceerd herplaatsen uit de BCB. Voor meer informatie zie BCB.

  • Selecteer het profiel in het model
  • Klik op BCB - BouwConnect - Zoek op in BCB
  • Klik in BCB op het breekijzer-icoon (forceer)
  • Plaats het bouwdeel opnieuw. De selectie wordt vervangen door een familie met de nieuwe eigenschappen.

 

NB Het voordeel van Type parameters is dat de afgeschuinde profielen ook te tellen zijn in een Schedule, wat niet zou kunnen met instance parameters.

 

 

 

Profiel roteren door werkvlak te kantelen

Het profiel kan ook geroteerd worden om zijn as met behulp van Hellingshoek Werkvlak, terwijl de voids on geroteerd blijven staan t.o.v. het referentievlak van de family, zodat ook anders afgeschuind kan worden.


 

 

Profiel roteren door te kantelen over lengte as

Het profiel kan daarna ook nog roteren om zijn lengte as t.o.v. het Werkvlak met behulp van Profiel Hellingshoek. Ook nu blijven de Voids ongeroteerd.

NB De hoek van rotatie wordt opgeteld bij de hoek van het werkvlak.

 

 

 

Profiel plakken aan een face of ander werkvlak

Daarna kan het profiel op een ander manier georiënteerd worden, door met Pick New een andere host of Reference plane te kiezen.

 

 

 

Afsnijvlak te klein na rotatie

Het kan bij roteren van het profiel of werkvlak zo zijn dat het afsnijvlak (void) te klein is  t.o.v. de snede van het profiel. Dit is eenvoudig aan te passen bij de Type Parameters van het profiel, waard b en h.

 

 

 

Uitlijnen veranderen van een Balk (Structural Framing)

Structural framing kan worden gepositioneerd qua aangrijping. Dit is het meest eenvoudig aan te sturen via een doorsnede in het model

  • Ga naar een doorsnede
  • Selecteer een structural framing element
  • Klik op Justification Points
  • Kies een van de posities