NB: Onderstaande beschrijving betreft standaard Revit functionaliteit.

--- 

 

Een Revit model is één totaal bestand en dat geeft standaard nog niet de mogelijkheid om met meerdere personen direct aan het model te werken. Er zijn in Revit  uitgebreide mogelijkheden om op een goede manier samen te werken aan een model. Dat heet 'Worksharing'. De onderstaande opties zijn in combinatie met elkaar te gebruiken.

  • Linked Models – Revit bestanden kunnen aan elkaar worden gekoppeld (Linked)
  • Central File – Er kan worden gewerkt met een Central File of Central Model en zogenaamde Local Copies
  • Worksets – Het gebruiksrecht kan worden beveiligd/ verdeeld over de project medewerkers

 

Elke manier van samenwerken heeft voor en nadelen:

  • Bij het gebruik van Linked files kunt u bijvoorbeeld wel families tegen een host plaatsen maar niet in een host.
  • Bij het gebruik van een Central File heeft u toegang tot alle objecten maar afhankelijk van een rechtenstructuur. Bij geen recht kunt u tijdelijke toestemming vragen aan de eigenaar. Met een ingebouwd berichtensysteem kan toegang worden aangevraagd tot een object als daarvoor geen recht beschikbaar is. Een correcte rolverdeling is dus wel wenselijk.

 

  • In de praktijk zullen verschillende bedrijven daarom vaak met elkaar samenwerken via Linked files en verschillende projectmedewerkers van hetzelfde bedrijf met een Central File.

 

Oriëntatie

In alle gevallen van samenwerken is het van belang dat de project-invoegpunten worden afgestemd. Het invoegpunt wordt ook wel Startup Location genoemd. Bij gebruikmaking van het ASD projectsjabloon is dit het snijpunt van stramien 01 en A, waar alle interne oorsprong, projectbasispunt en meetpunt allemaal op elkaar liggen. Zie hiervoor ook de informatie van het BIM Basis ILS:

https://www.bimloket.nl/p/294

https://www.bimloket.nl//documents/Revit_BIM_basis_ILS_Handleiding.pdf

 

  • Revit gebruikt meerder coördinatenstelsels, lees hiervoor Project nulpunt.
  • Niet alleen de oorsprong is van belang ook de stramien-assen (Grid) en bouwlagen (Levels) zijn van belang wanneer je gebruik wilt maken van het gereedschap dat in Revit zit voor het monitoren van wijzigingen op deze onderdelen (Copy / Monitor).