NB: Onderstaande beschrijving betreft standaard Revit functionaliteit.

---

 

Het is van belang om bij het nulpunt te werken in een niet verdraaide view i.v.m. nauwkeurigheid van het tekenwerk in Revit. Ook Revit is namelijk uiteindelijk onnauwkeuriger verder van de oorsprong in een verdraaide tekenwereld. Voor meer informatie over nulpunten lees hier.

 

Belangrijk

 • In het geval u een situatie krijgt, verplaats dan de situatie naar het nulpunt van het model en niet andersom. En koppel de situatie gegevens bij voorkeur als Link, zodat deze makkelijk aan en uit te schakelen is.
 • Verder is het voor de juiste BIM communicatie belangrijk om met alle partijen een nulpunt af te spreken en voor allen gelijk te houden. 

Het nulpunt voor het project is vanuit het ASD projectsjabloon opgesteld op de kruising van stramien-as A-01.

NB: Nulpunten kunnen zichtbaar worden gemaakt met 'Reveal Hidden Elements' of via Visibility/Graphic Overlay (sneltoets VV)

 

 

Nulpunt-object (Nulpuntverklikker)

In het 'ASD-Projectsjabloon' (vanaf BCB2022.1) is een nulpuntverklikker toegevoegd. Deze kunt u aanpassen met uw eigen naamgeving, om daarna te gebruiken bij uw BIM-communicatie, volgens handreikingen bij het BIM-Loket (Lees hierover meer bij BIM standaarden). De nulpuntverklikker is nog niet standaard in het model geplaatst, omdat nog niet elke gebruiker al aan het BIM'en is. Het is echter eenvoudig te vinden in 'ASD-Navigator'/Families/Comp.

bijvoorbeeld: Het nulpunt-object staat 10000mm vanuit dit punt in de negatieve x- en y-as.

 

Nulpunt afstemmen op Rijks-Driehoek coördinaten (RD coordinaten).

Wanneer er wordt gesproken over het instellen van Rijksdriehoek coördinaten dan dient het Survey Point te worden verplaatst:

 1. Open een Revit-project. Hierin staan alle nulpunten (Internal Origin, Project Base Point en Survey Point) nog op 0,0,0.
 2. Selecteer in het tabblad Manage de functie Coordinates – Specify Coordinates at Point, zoals hieronder aangegeven 

    

 

 • Vul de verstrekte waardes in (bijvoorbeeld):
  • North/South: 356178077,0
  • East/West: 199044698,8
  • Elevation: 0,0
  • Angle from Project North to True North: -28,00°

 

NB: Wanneer u niet de coördinaten heeft maar wel een AutoCAD situatie dan zijn de coördinaten in AutoCAD af te lezen met het commando ID.

 

U kunt ook deze Nederlandse video kijken: 

En nog 2 Engelstalige video' s:

 

Hier nog een link naar een website die GPS kan omrekenen naar RD-coördinaten en omgekeerd:

https://www.javawa.nl/coords.html